Citizen science & burgermeetnetwerken: van wie is de data? Samen meten, samen beheren?

Wat betekent het om een slimme burger te zijn? Wat gebeurt er als je technologie in handen van de bewoners in een buurt geeft? En hoe kan technologie een middel voor empowerment zijn? In het Smart Citizens Lab onderzoeken we sinds 2014 deze vraagstukken en ontwikkelen we alternatieven waarin burgers een centrale rol spelen.

In het huidige project Hollandse Luchten faciliteren we een burgermeetnetwerk voor luchtkwaliteit waar burgers de data verzamelen. Met dit project ontstijgen we de experimenteerfase en onderzoeken we wat er nodig is om een duurzame sociale en technische infrastructuur te ontwikkelen. Eén van de grote uitdagingen is hoe de burger als mede-eigenaar van de luchtkwaliteitsdata een rol kan krijgen in governance-structuren, het ontwerpen van lokale interventies en het maken beleid. Dit vraagt niet alleen iets van bewoners, maar zeker ook van overheden. Waag neemt u tijdens deze workshop mee in de uitdagingen in het opbouwen van een duurzaam ecosysteem voor dataverzameling en data delen met burgers.

In deze sessie deelt Het Smart Citizens Lab van Waag haar ervaringen en gaat ze samen met de deelnemers op zoek naar naar manieren waarop data verzameld door burgers een vaste plek kan krijgen in het instrumentarium bij het aanpakken van leefbaarheidsvraagstukken.

* Op dit beeldmateriaal rust copyright. Het is dus niet toegestaan om deze beelden zonder toestemming te hergebruiken. Kijk voor meer informatie op onze pagina Copyright.

Citizen science & burgermeetnetwerken: van wie is de data? Samen meten, samen beheren?