Hoe maken we transparantie en uitlegbaarheid bij Artificiële Intelligentie concreet?

Binnenkort komt er een update van de richtlijnen voor data-analyse bij de overheid. Onderdeel hiervan is de uitlegbaarheid en transparantie van algoritmen. Naar verwachting zal transparantie en uitlegbaarheid ook terugkomen in de voorstellen voor AI-regulering van de Europese Commissie in maart 2021. Daarnaast is ook de Raad van Europa actief bezig met reguleringsvoorstellen. Hoewel transparantie en algoritmen vaak worden gezien als een vereiste bij het gebruik van algoritmen, is het niet altijd duidelijk hoe dit concreet moet worden vormgegeven.

Tijdens deze sessie gaan Bram Klievink (Universiteit Leiden) en Michel van Leeuwen (JenV) samen het gesprek aan over het belang van transparantie en uitlegbaarheid bij het gebruik van algoritmen en hoe dit vormgegeven kan worden. Hierbij werpen ze ook een blik op (inter)nationale regulering van AI.

* Op dit beeldmateriaal rust copyright. Het is dus niet toegestaan om deze beelden zonder toestemming te hergebruiken. Kijk voor meer informatie op onze pagina Copyright.

Hoe maken we transparantie en uitlegbaarheid bij Artificiële Intelligentie concreet?