De trend in sport: slimmer bewegen met data – Sportinnovator

Het landelijke programma Sportinnovator wil met het platform Sport Data Valley Nederlanders slimmer, effectiever en duurzamer laten bewegen en sporten door het verbinden van onderzoek en data. Daarnaast wordt de transitie en innovatie in bewegen en sport getoond door demonstraties van verschillende toepassingen van technologie en digitalisering. Bezoekers ontdekken zo een variëteit aan kennis, ontwikkeling en ervaring:

  • ‘Smartskate’, een schaatssimulator waarbij met sensoren de beweging op de plank wordt omgezet in een voorwaartse beweging van de schaatser in de game op het scherm.
  • Met de ‘Vert Sensor' kunnen trainers en sporters op hun smartphone of tablet aflezen hoeveel sprongen er in een bepaalde tijd zijn gemaakt, wat de gemiddelde hoogte was en wat de hoogste sprong was. Een coach kan hiermee bijvoorbeeld zien welke speler zijn doelen niet meer haalt en of het tijd is voor een wissel om blessures te voorkomen.
  • De ‘Meetschaats’, met een sensor van minder dan tien gram die de kracht meet van de schaatser op het ijs. Zo kan de schaatser getraind worden hoe te sturen en minder energie te verliezen.
  • De aanwezige ‘Datastewards’ geven uitleg over Sport Data Valley, een sportdataplatform dat twee werelden bij elkaar brengt door data uit de praktijk te verbinden met (wetenschappelijk) onderzoek. Sporters, coaches en onderzoekers krijgen zo meer inzicht in hun gegevens en toegang tot onderzoek en toepassingen.
Beeld: Thijs ter Hart