Domain Specific Question Answering - ING Tech R & D

Veel bedrijven digitaliseren de vragen en bijbehorende antwoorden door een lijst van veel gestelde vragen samen te stellen. Echter in de deze tijd van snelle groei van producten en diensten groeit de hoeveelheid vragen mee. De vragen die klanten kunnen stellen zijn vrijwel niet meer te voorspellen en zelfs ervaren medewerkers weten niet alle antwoorden. Dit project gaat dit probleem aan door een kennisbank te bouwen uit bestaande informatie van producten en diensten uit documenten met behulp van natuurlijke taal verwerking. Daarnaast worden vragen geanalyseerd met soortgelijke middelen om zo automatisch een antwoord uit de kennisbank te kunnen halen. Dit maakt het mogelijk te beantwoorden zonder dat de vraag vooraf bekend of bedacht wordt.

Beeld: Thijs ter Hart
Beeld: Thijs ter Hart