Commercieel satellietnetwerk van Hiber

De startup Hiber is het eerste commerciële satellietbedrijf van Nederland dat datacommunicatie via een eigen netwerk van satellieten aanbiedt. In november 2018 heeft Hiber hun eerste nanosatelliet laten lanceren en in december 2018 de tweede. Deze twee zijn het begin van een netwerk van 48 nanosatellieten dat communicatie mogelijk maakt tussen Internet-of-Things-apparaten, waar ook ter wereld.

Steeds meer apparaten communiceren met elkaar via het internet. Dit heet het Internet of Things. Voorbeelden van dit ‘internet der dingen’ van toepassingen van Hiber zijn:

  • een boer in Australië die wil volgen waar op zijn land zijn vee rondloopt. 
  • kinderen in Tanzania die aan de hand van verzamelde data uit klimaatstations leren hoe ze het beste hun gewassen kunnen laten groeien/verzorgen.
  • vissers in Indonesië die vanwege de wetgeving precies moeten kunnen aantonen waar zij hun vis hebben gevangen, willen zij hun vis in Europa kunnen verkopen.
  • het meten van de grondwaterstand.
  • precies weten wat de stand van zaken is in een container. Bijvoorbeeld of de goederen er nog in zitten, of het niet te warm/koud/vochtig/droog is, of om precies te weten waar de container is.

Kennisnetwerk Delft

Hiber is opgericht door satellietkenners en tech-ondernemers. Vanaf het begin werkt Hiber samen met een aantal bedrijven die rondom de TU Delft gevestigd zijn. Dat zijn Innovative Solutions in Space, Hyperion Technologies, maar ook TNO en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Ook werkt Hiber samen met het European Space Agency (ESA) en helpen overheidsinstanties zoals Netherlands Space Office (NSO), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Agentschap Telecom bij de opbouw en verdere uitrol van hun netwerk van satellieten. Hiber kreeg bijvoorbeeld een innovatiekrediet van RVO.

De satellieten van Hiber vliegen zestien keer per dag in een baan om de aarde. Hierdoor heeft Hiber als eerste een netwerk waarmee het wereldwijd dekkend IoT-connectiviteit kan bieden. Bestaande netwerken dekken slechts stedelijke gebieden en meer ontwikkelde landen, terwijl het netwerk van Hiber ook de woestijnen, oceanen en meest afgelegen gebieden ter wereld dekt.

Serviceniveau per uur of realtime

Op dit moment is het serviceniveau van Hiber eens per dag. In de nabije toekomst zal het aantal satellieten groeien en kan Hiber gegevens eens per uur of zelfs bijna realtime doorgeven. Hiber heeft 35 werknemers met kantoren in Amsterdam, Delft en Washington DC (VS).

In 2018 riep Amazon Web Services Hiber uit tot Launching Company of the Year. Bedrijven zoals Pinterest, Netflix en Airbnb gingen Hiber voor.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Hiber op hiber.global.