Codam Coding College officieel van start met opening door Koningin Máxima

Koningin Máxima opent dinsdag 2 juli 2019 officieel het Codam Coding College. Codam is een hypermoderne programmeeropleiding die gratis is voor studenten. Tegelijkertijd wil Codam het grote tekort aan vrouwen in tech helpen invullen door het realiseren van een 50-50 man-/vrouw-verhouding onder haar studenten.

Codam logo wit

De instelling verwacht de komende jaren honderden studenten verwelkomen. Zij:

  • kunnen 24/7 terecht in het gebouw
  • gebruikmaken van het auditorium voor 120 studenten
  • beschikken over 2 studiezalen met ieder 120 iMacs
  • hebben een directe verbinding met 12 zusterscholen in de wereld

Corinne Vigreux zette Codam op. Vigreux is ondernemer en 1 van de oprichters van TomTom. Codam zette zij op vanuit haar passie voor technologie, vernieuwing en om iedereen vanaf 18 jaar een échte kans te bieden op een succesvolle carrière in de wereld van tech. Het Coding College stoomt studenten, jong en oud, in 3 tot 4 jaar klaar tot professionals voor de banen van morgen. Bij Codam kan iedereen terecht: je hebt geen vooropleiding of diploma nodig en het is volledig vrij van collegegeld.


Codam is onderdeel van het 42-netwerk, met 12 scholen op meerdere continenten. Na de start in 2013 heeft dit netwerk maar liefst 5000 studenten opgeleid tot gewilde programmeurs die tijdens hun studie te allen tijde minimaal 3 baanaanbiedingen per persoon krijgen. Alle scholen in dit netwerk, Codam dus ook, werken met hetzelfde baanbrekend onderwijsmodel waarbij studenten samen leren programmeren - zonder tussenkomst van docenten.

Vrouwen in tech

Digitalisering neemt een steeds grotere vlucht in onze samenleving: van de bankensector tot in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd is er een schreeuwend tekort aan Nederlanders met voldoende programmeervaardigheden. Codam wil de nieuwe generatie opleiden tot vakbekwame digitale professionals. Vigreux: “Het is hard nodig het vak programmeren uit de mannenhoek te halen. Vrouwen, jong en oud, moeten evenzeer de toekomst schrijven voor onze samenleving. Met drive en creativiteit.”


Op Codam leren studenten door te doen, complexe problemen op te lossen, intensief samen te werken en te leren van en met elkaar. Naast hands-on programmeervaardigheden leren zij juist ook zachte vaardigheden ontwikkelen als motiveren (van zichzelf en anderen), luisteren en vragen stellen (nieuwsgierig zijn) en samenwerken (in groepen). Deze vaardigheden zijn belangrijk om adequaat te kunnen samenwerken met toptalent bij bedrijven, instellingen en academies. Op deze manier worden de studenten van Codam klaargestoomd voor de banen van de toekomst.

Programmeren is voor iedereen

Codam staat open voor iedereen: het maakt niet uit of je wel of geen ervaring hebt, vrouw of man, jong of oud bent. Iedereen kan online een test doen waarna de eerste groep kandidaten wordt geselecteerd. Hierna volgt op verschillende momenten in het jaar een selectiemaand waar studenten de basisprincipes van het programmeren worden geleerd. Indien deze maand met goed gevolg wordt afgelegd, zijn de studenten toegelaten tot de volledige opleiding met gaandeweg steeds complexer wordende projecten en activiteiten waarin vrijwel alle aspecten van computerwetenschap en programmeren aan bod komen: zoals Unix-, 3D-programming, kunstmatige intelligentie, web- programmeren en meer.