Incidentresponsplan Ransomware biedt handvatten bij aanval

Ransomware - een vorm van virussoftware die vitale systemen en data kan gijzelen - is voor bedrijven van elke grote een constante dreiging. Het Incidentresponsplan Ransomware van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) biedt handvatten aan bedrijven over hoe om te gaan met zo'n aanval, nog voor het moment tot voor het eerst vermoeden onstaat dat kwaadwillenden op het netwerk actief zijn.

Header nieuwsartikel incidentresponsplan ransomware

Het incidentresponsplan is geschreven om een breed aantal handvatten te bieden om de schade bij een ransomware aanval zo veel mogelijk te beperken. Het plan geeft stappen ter voorbereiding, wat te doen bij een eerste vermoeden van een aanval, en hoe de schade bij een geslaagde aanval zo veel mogelijk beperkt kan worden. Dat is belangrijk, want bij een aanval met ransomware zijn de kosten hoger dan alleen het betaalde losgeld.