Het eerste smart home van Nederland opende 33 jaar geleden de deuren

Een computer in de keuken die recepten voorlas. Een glazen dak in de badkamer dat op stemcommando open kon. Een stofzuiger waarvoor je alleen de slang op een speciaal 'stofcontact' in de muur hoefde te steken. Het zijn slechts enkele van de technologische snufjes die aanwezig waren in het Huis van de Toekomst, vandaag 33 jaar geleden geopend naast het Autotron in Rosmalen. Het waren slechts enkele voorbeelden van domotica - etymologisch afkomstig van het Latijnse woord voor huis, domus - tegenwoordig beter bekend als smart home technologie.

Beeld: ©ANP

Het Huis van de Toekomst was ontstaan uit een idee van futuroloog en sterrenkundige Chriet Titulaer. Hij had in 1969, met zijn verslaggeving van de eerste maanlanding, zijn grote doorbraak gemaakt bij het Nederlandse televisiepubliek. In de jaren daarna was hij een graag geziene gast bij televisieprogramma's over ruimtevaart en technologie. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. Er werd in de tijd soms lacherig over gedaan, bijvoorbeeld over zijn idee voor de PTT-Fiets, een fiets met ingebouwde videotelefoon. Toch bleken veel van zijn ideeën op de lange termijn lang niet zo gek als men in eerste instantie dacht.

Bij zijn ontwerp van het Huis van de Toekomst ging het niet alleen om gebruiksgemak. Ook met het milieu werd rekening gehouden. Zo waren op het dak zonnepanelen geïnstalleerd om het huis van stroom te voorzien. Ook was er een grote trechter op het dak geplaatst. Dit om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Daarnaast gebruikte het huis een aantal verschillende betonsoorten, gemaakt van restmateriaal.

Het bleef niet bij het Huis van de Toekomst. In 1995 werd in 's-Hertogenbosch ook het Kantoor van de Toekomst geopend. Het kantoor draaide op een in de tijd gloednieuw ADSL netwerk en bevatte veel vernieuwingen die tegenwoordig als normaal worden geaccepteerd. Zo had het kantoor de eerste flexwerkplekken van Nederland. Bijzonder was dat de bureaustoel en het bureaublad automatisch werden afgesteld op de individuele gebruiker, die zich kon identificeren met een chip.

Het Huis van de Toekomst stond vooral in het teken van de mogelijkheden. Hoewel de praktijk van de functionaliteit vaak in de details anders liep, voorzag het Huis toch in grote lijnen allerlei technologieën die inmiddels zo geïntegreerd zijn in ons dagelijks leven dat ze eigenlijk niet meer opvallen. Chriet Titulaer was een profeet van de digitalisering, en daar was hij zelf erg nuchter over: "een profeet wordt in eigen land nooit erkend."