Cyberschaamte is cybersecuritywoord van het jaar voor 2022

Stel - je staat aan het begin van een drukke werkdag. De koffie is nog heet, je collega's komen binnen, en dan gebeurt het - de PC's weigeren op te starten. Het enige dat op de schermen te zien is, is een tekst in gebroken Engels. Iets over vergrendeling, en betaling in BitCoin. Het is de vrees van elke ondernemer - een geslaagde ransomware aanval.

Logo cybersecurity woordenboek
Beeld: ©Cybersecurity Alliantie

Terwijl je collega's van alles proberen, herinner je je opeens een mailtje van een paar dagen geleden, van een nieuwe verkoper. Ten minste, dat dacht je. De site zag er in eerste instantie betrouwbaar uit. Misschien had je ook wat gegevens ingevuld. Toch vertrouwde je het niet helemaal, dus je sloot de browser.

Nu blijkt dus dat kwaadwillenden toch toegang hebben kunnen krijgen tot je systeem. Je hebt mogelijk onbedoeld enorme schade aangericht, en bovendien heb je meerdere seminars gehad over het gevaar van ransomware. Kennelijk was het toch niet helemaal aangekomen.

De vraag is nu - durf je te melden wat de waarschijnlijke bron is van het lek waardoor het netwerk is aangevallen?

Cyberschaamte

Dat gevoel van onzekerheid, de twijfel of je het wel moet aangeven, de angst dat je collega's je dit kwalijk zullen nemen, is Cyberschaamte, het eerste cybersecuritywoord van het jaar.

Het woord Cyberschaamte is door een twaalfkoppige jury onder leiding van Tweede Kamerlid Barbara Kathmann gekozen uit meer dan 125 inzendingen. Barbara Kathmann is tevens lid van de vaste commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer. Andere kanshebbers waren woorden als Cloudwatervrees, Password Spraying, Cyclotron, Nerd-fluisteraar en Chefsache.

Het cybersecurity woordenboek is een initiatief van branchevereniging Cyberveilig Nederland en de Cybersecurity Alliantie. Doel van het woordenboek is om jargon omtrent digitale veiligheid begrijpelijker te maken, en om het makkelijker te maken voor werknemers om in gesprek te gaan met specialisten. Ook moet het cybersecurity woordenboek handvatten bieden bij het analyseren van technische teksten en adviezen.

Het cybersecurity woordenboek wordt sinds 2019 uitgegeven. Binnenkort komt de vierde editie uit.