Ook voor ondernemers blijft alert zijn op updates belangrijk

Ook voor ondernemers wordt slimme hardware steeds belangrijker. Thermostaten die zich aanpassen aan de bezetting van een bedrijfspand, om zo energie te besparen, geautomatiseerde LED-verlichting, reclamedisplays die op afstand actueel gehouden worden, allemaal zijn het innovaties die de bedrijfsvoering een stuk makkelijker maken. Maar het introduceert ook kwetsbaarheden in het systeem.

Header Doe je Updates

Verkopers van slimme apparaten zijn verplicht om ondersteuning te blijven bieden. Updates worden echter niet altijd automatisch verricht. Dit maakt deze apparaten kwetsbaar. Met één apparaat met een beveiligingslek kunnen kwaadwillenden binnenkomen op het netwerk. En de gevolgen hiervan kunnen groter zijn dan een onverwachte kerstkaart in de draadloze printer.

Dat dit mogelijk is werd gedemonstreerd door ethisch hacker Dirk-Jan Bertels. Bij verschillende huishoudens (die vooraf toestemming hadden gegeven) ging hij op zoek naar kwetsbaarheden. Daarvoor hoefde hij niet naar binnen. Hij kon zijn slag slaan vanaf de straat. Bij meerdere families vond hij een opening waardoor hij toegang kreeg.

Om de veiligheid van slimme apparaten te controleren, zowel in het huis als bij het bedrijf, is de Update-Check tool beschikbaar. Deze helpt om kwetsbaarheden in het netwerk te identificeren.