Provincies Gelderland en Overijssel krijgen European Digital Innovation Hub

Met een subsidie van €6 miljoen euro gaat de European Digital Innovation Hub Oost-Nederland van start. De European Digital Innovation Hub (EDIH) moet het MKB samenbrengen met  technische expertise om zo nieuwe mogelijkheden omtrent digitalisering en modernisering van bedrijven te vinden. De €6 miljoen wordt voor 35% gefinancierd vanuit de Europese Unie. De rest van het bedrag wordt aangedragen door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (35%) en de provincies Gelderland en Overrijssel (30%).

Foto van gebruik tablet op werk

In de hubs kunnen ondernemers samenwerken met organisaties als Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland en Novel-T. Deze organisaties bieden ondernemers toegang tot testfaciliteiten en expertise waarmee ondernemers de mogelijkheden van digitalisering kunnen verkennen. Naast digitalisering moet de EDIH ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de productie van duurzaam en gezond voedsel en een gezond leven.

De nieuwe EDIH wordt onderdeel van een netwerk van tientallen vergelijkbare organisaties in heel Europa. Gedeputeerden Helga Witjes (Gelderland) en Eddy van Hijum (Overijssel) hebben op 16 januari de EDIH Oost-Nederland officieel gepresenteerd. Nederland heeft inmiddels vijf industriële EDIHs. Voor Oost-Nederland is de bestaande HUB BOOST Smart Industry per 1 januari opgegaan in de EDIH BOOST Robotics. Deze EDIH richt zich op producerende mkb-ondernemingen in de industrie, agrifood en medische technologie.