Digital Society Hub biedt gratis AI cursus voor beginners

Met projecten als ChatGPT en Stable Diffusion komt de Artificiële Intelligentie (AI) opeens wel heel dichtbij, ook voor mensen die denken niets met de AI te maken te hebben. De programma's zijn inmiddels zo ver en zo toegankelijk, dat het  het gebruiken van AI voor het maken van tekst of afbeeldingen eigenlijk voor iedereen mogelijk is. Om een toegankeljike introductie bij de ontwikkelingen van AI te belichten, juist voor wie geen achtergrond in de AI of IT heeft, biedt de Digital Society Hub (DSH) nu de Nederlandse AI Cursus.

Robot gestuurd door Artificiële Intelligentie (AI)

De cursus wordt georganiseerd door de Digital Society Hub (DSH), en is gratis online te volgen. De cursus is samengesteld in samenwerking met een aantal universitaire hoogleraren. Het gaat hier niet alleen om wetenschappers met een achtergrond in AI en IT, maar ook om rechtsgeleerden en ethici.

Het programma kwam voort uit een column in het Financieel Dagblad van schrijver Jim Stolze. Hierin belichtte hij een vergelijkbaar initiatief van de Universiteit van Helsinki - een gratis cursus over AI, om het onderwerp voor alle inwoners van Finland toegankelijk en begrijpelijk te maken.

Bij het project is het Innovation Center for Artificial Intelligence (ACAI) aangesloten. De door de verschillende hoogleraren aangeleverde teksten zijn geredigeerd en geïllustreerd door RMMBR Digital Learning Agency.

De Digital Society Hub is een samenwerkingsverband waarin bedrijfsleven, overheid, onderwijs en onderzoek met technische (digitale) faciliteiten samen oplossingen bedenken en uitproberen. Het is gevestigd aan de Zernike Campus van Rijksuniversiteit Groningen.