Nederland bezet momenteel derde plaats in aantal geplande EU-codeweek evenement

Ook in 2023 wordt de EU-programmeerweek gehouden. DIt evenement is een burgerinitiatief met ondersteuning van de Europese Commissie. Doel van het evenement is om zowel het nut als het plezier van progammeren bij alle leeftijdsgroepen meer in beeld te brengen. Ook in Nederland wordt enthousiast meegedaan. Met meer dan 750 geplande evenementen staat Nederland momenteel in de top 3 van landen met het grootst aantal evenementen per inwoner.

Header afbeelding nieuwsitem EU-programmeerweek

De EU-programmeerweek werd in 2013 door de Young Advisors gelanceerd voor de digitale agenda van Europa. Het project wordt georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers over de hele wereld. De Europese Commissie ondersteunt het project, als onderdeel van het Actieplan voor Digitaal Onderwijs. Dit beleidsinitiatief van de Europese Unie biedt ondersteuning om de onderwijs- en opleidingsstelsels van de EU-lidstaten op een duurzame en doeltreffende aan te passen aan het digitale tijdperk.

De EU-programmeerweek bereikt een breed, jong publiek. Bij de editie van 2021 waren 49% van de deelnemers vrouwen of meisjes. 88% van de evenementen vond plaats op scholen, en de gemiddelde deelnemer was 11 jaar oud. Daarmee past de EU-programmeerweek in de bredere doelstelling om digitale vaardigheden een belangrijk onderdeel te maken van het onderwijs.

Hoewel de programmeerweek pas in oktober gehouden wordt, staan er nu al meer dan 750 evenementen gepland in Nederland. Daarmee staat Nederland momenteel op de derde plaats op de ranglijst van evenementen per inwoner, achter Oostenrijk en Luxemburg. Verdere evenementen kunnen nog aangemeld worden op de officiƫle website. Deze biedt ook cursusmateriaal voor het organiseren van evenementen.