Is Bluesky Social het alternatief dat Twitter van de troon stoot?

Het is nog steeds onrustig op Twitter. Nadat op 20 april de verificatievinkjes werden ingetrokken, leek een nieuw hoofdstuk in de tragikomedie rond Musk in te gaan. En ook nu lijken de zorgen rondom de wilde ideeën van Musk voor het social media platform voort te duren. Zijn meest recente idee: Gebruikers moeten betalen om te klikken op links van nieuwsdiensten. Terwijl de chaos voortduurt, is een nieuwe naam komen bovendrijven: Bluesky Social. Is dit het platform dat Twitter gaat vervangen?

Logo social media platform Bluesky

Hoewel Bluesky Social vooral de laatste week in het nieuws is, is het niet een nieuw concept. Voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey kondigde al in 2019 aan dat Twitter een nieuw ontwikkelingsteam had gestart. Dit team moest een nieuw open source protocol ontwikkelen voor social media, vergelijkbaar met platforms als Mastodon. Einddoel zou zijn dat Twitter uiteindelijk op dit nieuwe protocol zou draaien.

Na de aankondiging van Dorsey was het lang stil rondom Bluesky. Op 7 februari 2022 werd aangekondigd dat Bluesky Social een nieuw bedrijf zou vormen, een zogenaamde PBLLC (Public Benefit Limited Liability Company, een bedrijf voor publiek nut). Naast de website volgde in februari 2023 een app voor iOS, en in april van dit jaar een app voor Android.

In april 2023 wordt de naam Bluesky ook bekend bij het bredere publiek. De gebruiker dril, die tegen wil en dank het gezicht vormde van het verzet van de 'gewone' Twittergebruiker tegen de wispelturigheid van Musk, kreeg een uitnodiging. Ook andere beroemdheden die actief zijn op Twitter, zoals Alexandria Ocasio-Cortez, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, en model Chrissy Tiegen, zijn nu actief op Bluesky.

Toegang krijgen tot Bluesky blijft echter wel lastig. Er is momenteel een wachtlijst. Ook kunnen gebruikers die al een account hebben nieuwe gebruikers uitnodigen, maar op beperkte schaal. De servers van Bluesky lijken nog niet voorbereid op de gebruikersaantallen die ook nu nog op Twitter actief zijn. Maar toch lijkt het in ieder geval een troefkaart achter de hand te hebben die het platform een streepje voor geeft op andere alternatieven voor Twitter: Jack Dorsey.

Dorsey is niet de CEO van Bluesky. Wel zit hij in de raad van bestuur. En hoewel hij niet zonder zijn eigen controverses was, is de vergelijking met het huidige leiderschap van Twitter positief. Een half jaar leiderschap van Musk onderstreept vooral de relatieve stabiliteit van Twitter onder Dorsey. Dat is niet alleen voor gebruikers interessant, maar ook voor adverteerders. En die zijn essentieel voor de levensvatbaarheid van een platform. 

Ook prettig voor adverteerders: Bluesky geeft, net als Mastodon, de gebruiker veel meer mogelijkheden om eigen pagina’s te modereren. Daardoor is het mogelijk om een persoonlijke ruimte te creëren waarop kwaadwillenden buiten de deur worden gehouden. Dit is vooral in het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten wel zo prettig.

Levensvatbaar

Tot nu toe zijn nog weinig Twitter-alternatieven echt levensvatbaar. Mastodon werd na de overname van Musk genoemd als mogelijk alternatief, maar lijkt nog niet van de grond te komen. Parler, een Twitter-kloon met een veel lichter moderatiebeleid, kondigde op 14 april 2023 aan dat het de deuren zou sluiten. Dit platform werd vooral bekend als een van de plekken waar de aanval op het Capitool van 6 januari 2021 werd georganiseerd. Door de vele extreem-rechtse gebruikers op het platform was het onmogelijk om genoeg adverteerders te vinden om het platform draaiend  te houden. Ook Substack Notes, een Twitter-alternatief van online publicatieplatform Substack, lijkt nog niet echt aan te slaan. Saillant detail hierbij: Substack Notes werd opgericht nadat Musk dreigde om links naar publicaties op Substack te blokkeren, omdat op dit platform veel kritische artikelen over hem gepubliceerd werden.

Bluesky lijkt momenteel een groot aantal voordelen te hebben als alternatief op Twitter. De leiding van het platform bestaat uit ervaren en vertrouwde namen. Ook de mogelijkheid om eigen pagina’s te modereren is veelbelovend. Probleem blijft echter wel dat de capaciteit voor nieuwe gebruikers nog klein is, en zonder gebruikers geen platform.