TNO lanceert meldpunt e-mail fraude

Dagelijjks worden duizenden e-mails verzonden waarbij oplichters zichzelf voordoen als CEOs, leveranciers of werknemers van bedrijven. Dit in de hoop om de afdeling boekhouding ervan te overtuigen om bedragen over te maken naar de bankrekeningen van de oplichters. Om dit soort fraude beter te kunnen aanpakken heeft het TNO nu een nieuw meldingsplatform gelanceerd: #BEC-Off.

Header nieuwsartikel over e-mail oplichting

BEC staat voor Business E-mail Compromise, compromitteren via zakelijke e-mail. In deze vorm van oplichting wordt doelgericht gebruik gemaakt van zakelijke e-mail, om zo een bedrijf op te lichten. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan de oplichter zichzelf voordoen als CEO of andere werknemer, en vragen om geld over te maken uit de zakelijke rekening. Ook kunnen via de e-mail vervalste facturen worden verstuurd. Daarnaast is het mogelijk dat oplichters zich voordoen als leveranciers of werknemers van het bedrijf dat doelwit is, met een verzoek om een bankrekeningnummer te wijzigen.

Om een beter beeld te krijgen van de schade van dit soort fraude is nu dus het platform #BEC-Off in het leven geroepen. Op dit platform kunnen verdachte mails gemeld worden. Op basis van deze mails wordt vervolgens een dataset opgebouwd. Het is de hoop dat door het zoeken naar patronen in de dataset deze vorm van fraude beter bestreden kunnen worden, en dat er meer doelgerichte voorlichting over deze vorm van fraude kan worden gegeven. Ook gaat de politie gebruikmaken van de database om het bestrijden van deze vorm van fraude te ondersteunen.

Grote gevolgen

Het is moeilijk in te schatten hoeveel schade er jaarlijks wordt aangericht door BEC-fraude. Waarschijnlijk de grootste zaak van deze fraude vond plaats bij bioscoopketen Pathé. De Nederlandse tak werd in 2018 voor €19 miljoen opgelicht. Dit werd gedaan door mails, die zich voordeden als afkomstig van het Franse hoofdkantoor. Gevraagd werd om zo snel mogelijk €800.000 over te maken, om de overname van een aantal bioscopen in het buitenland te financieren. In de mail werd gesteld dat er zo min mogelijk hierover gecommuniceerd moest worden. Dit zogenaamd om te zorgen dat de concurrentie geen lucht kreeg van de overnames.

Het bedrag werd uiteindelijk overgemaakt. Daarna volgden er meer verzoeken, voor steeds grotere bedragen. Pas toen de Nederlandse Pathé aanklopte bij het Franse moederbedrijf met de melding dat ze niet genoeg geld op voorraad hadden voor het meest recente verzoek, gingen er alarmbellen rinkelen. In de strijd tegen dit soort oplichting is nu dus het platform #BEC-off opgericht.