Hoofdkantoor Europees Cybersecuritycentrum opent de deuren

Cybersecurity is al jaren van essentieel belang voor de veiligheid van burgers, bedrijven en overheden. En vanaf vandaag heeft de Europese Unie een nieuw wapen in de strijd tegen digitale bedreigingen: Het European Cybersecurity Competence Centre (Het Europees Centrum voor Competentie in Cybersecurity, ECCC). Het hoofdkantoor van dit nieuwe Europese instituut opent vandaag de deuren, op de campus van de Technische Universiteit van Boekarest. Het openingsevenement is online te volgen via het YouTube-kanaal van de Roemeense overheid

Logo European Cybersecurity Competence Centre

Het besluit tot oprichting van het ECCC werd op 8 juni 2021 gepubliceerd. Het centrum wordt op vrijwillige basis door EU-lidstaten gefinancierd. Het ECCC zal nauw samenwerken met het Netwerk van Nationale Co├Ârdinatiecentra, het samenwerkingsverband van overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity. In Nederland valt dit onder de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Doel van het ECCC is het vergroten van de Europese capaciteiten op het gebied van cybersecurity. Het centrum gaat leiding geven aan initiatieven omtrent het Digital Europe Programme en Horizon Europe. De opening vindt plaats onder leiding van de Roemeense premier Nicolae Ciuc─â, in aanwezigheid van leden van de Europese Commissie.