Subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak vanaf 2 oktober beschikbaar

Als het aankomt op het nemen van cybersecurity-maatregelen, is er een weerbaarheidskloof tussen grote en kleine bedrijven. Hoewel sommige basismaatregelen (zoals antivirussoftware) inmiddels al breed gebruikt worden, worden veel andere maatregelen (zoals risicoanalyses en multifactorauthenticatie) nog niet genoeg genomen door kleine bedrijven. Om ook de kleinere bedrijven meer mogelijkheden te geven om hun onlineactiviteiten te beveiligen, maken het Digital Trust Center (DTC) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak beschikbaar.

Header DTC artikel Mijn Cyberweerbare Zaak subsidie

Het percentage bedrijven dat te maken krijgt met schade door cybersecurity-incidenten neemt al een paar jaar af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Dat betekent niet dat criminelen het niet blijven proberen. Ook bieden technologische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden voor cybercriminelen om toe te slaan. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe vormen van generatieve artificiële intelligentie (AI) gebruikt door oplichters om stemmen van werknemers na te bootsen en zo geld los te krijgen bij bedrijven.
 
Om het gat in beveiligingsmaatregelen tussen kleine en grote bedrijven te dichten en ook kleinere bedrijven toekomstbestendig te maken, biedt het DTC tijdens Cybersecuritymaand oktober verschillende activiteiten die bijdragen aan het veilig online zakendoen. Micro- en kleine ondernemingen kunnen via de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie aanvragen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer cruciale cyberweerbaarheidsmaatregelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het inrichten van back-ups, een wachtwoordmanager en het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie. De subsidie bedraagt 50% van de kosten die een IT-dienstverlener rekent, met een maximum van €1.250 per aanvrager.

Cyberveilig check

Om gebruik te maken van deze subsidie is het belangrijk dat eerst de CyberVeilig Check van het DTC wordt gedaan. Deze stelt je in staat om binnen tien minuten een actielijst te maken van punten waarop de cybersecurity van het bedrijf verbetert kan worden. De tweede stap is het benaderen van een leverancier van IT-beveiligingsdiensten die kan ondersteunen bij één of meer maatregelen van de actielijst. De laatste stap bestaat uit de aanvraag van de subsidie en het uploaden van de actielijst en offerte(s) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 
De subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak is beschikbaar voor KVK-ingeschreven bedrijven met maximaal 50 werknemers en een jaaromzet van minder dan €10 miljoen over 2022. Een volledig overzicht van de voorwaarden is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.