DTC biedt nieuw hulpmiddel voor respons bij cyberaanval

Bij een (vermoedelijke) cyberaanval is een snelle respons van groot belang. Door tijdig in te grijpen kan verdere schade voorkomen worden, en kunnen sporen van de aanvaller worden vastgelegd voordat deze zijn gewist. Om een snelle respons mogelijk te maken heeft het Digital Trust Center nu een nieuwe tool gelanceerd.

Logo Digital Trust Center
Beeld: Digital Trust Center

De bellijst is een relatief simpel principe - maak een inventarisatie van medewerkers en partners die kunnen helpen ingrijpen bij een cyberaanval. Zo bewaar je ten alle tijde het overzicht. De pagina geeft niet alleen een PDF bestand waarop telefoonnummers kunnen worden ingevuld, maar ook tips bij het inventariseren en in kaart brengen van degenen die bij een incident kunnen helpen. Dit maakt het mogelijk om bij een incident snel en kordaat op te treden, waardoor de schade beperkt kan worden. Het PDF-bestand is ontworpen om ook uitgeprint te worden, zodat deze ook toegankelijk is als je van je bestanden bent buitengesloten door de aanval.

Naast de PDF voor een eigen bellijst bevat de pagina ook enkele handige tips om een respons voor te bereiden. Zo geeft de pagina verschillende handvatten om te communiceren met zowel interne als externe IT-specialisten, zoals applicatiebeheerders en webhosts. Ook verwijst de pagina door naar andere relevante tools voor ondernemers die door het DTC zijn geproduceerd.

Bij een cyberaanval telt elke seconde. Door het opstellen van de bellijst is altijd duidelijk wie waarmee kan helpen. Hierdoor kan sneller een respons gevormd worden, waardoor mogelijk schade beperkt wordt. Daarnaast biedt het Digital Trust Center nog vele andere tools voor het versterken van de cybersecurity van je bedrijf.