Registratie deelname 5G veiling opent op 15 februari

Als alles volgens plan verloopt, wordt het vanaf 1 augustus 2024 mogelijk voor telecombedrijven om internet aan te bieden via het landelijke 5G-netwerk. Registratie voor deelname aan de frequentieveiling is vanaf morgen mogelijk. Deelnemers uit zowel het binnen- als buitenland kunnen bieden op deelname op de 3,5 Gigahertz-frequentieband die voor 5G wordt gebruikt.

Jongeren sexting sexchatting

Op deze frequentieband is ruimte voor ten minste drie telecombedrijven om op het landelijk netwerk snelle mobiele communicatie aan te bieden. Daarnaast blijft op de 3,5 GHz-band twee keer 50 Megahertz (van een totaal van 400) beschikbaar voor privaat lokaal gebruik. Bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen of robots aansturen, of virtual reality-diensten aanbieden.

De regels voor de veiling zijn door minister Micky Adriaanse (Economische Zaken en Klimaat) gepubliceerd in de Staatscourant. De veiling moet minimaal 170 miljoen euro opbrengen. Daarnaast mogen individuele aanbieders maximaal over veertig procent van de beschikbare frequenties beschikken. Op deze manier moet de concurrentie op het gebied van mobiele communicatie sterk blijven.

Ook de dekkingseis van de eerdere veiling uit 2020 blijft in stand. Dit betekent dat de netwerken 98% van het oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moeten bereiken. Ook zijn er voorwaarden voor minimale snelheid op de uiterste randen van mobiele netwerken vastgelegd.

Nederland heeft momenteel een van de sterkste mobiele netwerken ter wereld. Door de hoge dekkingsgraad van het 4G-netwerk heeft de Nederlandse consument toegang tot een gemiddelde mobiele internetsnelheid van meer dan 100 Megabit per seconde. De opzet van de veiling moet ervoor zorgen dat ook het 5G-netwerk op brede schaal beschikbaar wordt, voor zowel consumenten als commercieel gebruik.