Nederlandse bedrijven werken graag met startups, maar (nog) niet met AI

Nederland is koploper in Europa wat betreft de digitale economie. Van infrastructuur tot digitale vaardigheden, in vrijwel elke categorie staat Nederland in de top drie. Bij onderzoek van tech consultancy bedrijf Sopra Steria is daar een nieuw meetpunt bijgekomen: Nederland loopt in Europa voorop in het samenwerken met startups. Opvallend detail hierbij: van alle gepeilde landen doet alleen Luxemburg minder met startups die met kunstmatige intelligentie (AI) werken.

Voorbeeld van AI-gegenereerde kunst

Zowel op de praktijk als in de intentie loopt Nederland voorop in het samenwerken met startups. De afgelopen twee jaar heeft 59% van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek met een of meer startups samengewerkt, en 87% van de respondenten is van plan om dat de komende twee jaar te doen. Nog een opvallende statistiek: 63% van de bedrijven laat deze samenwerking met startups aansturen door het middenmanagement, in plaats van de bedrijfsleiding. Alleen in Denemarken gebeurt dit vaker.

Maar wat ook opvalt: Slechts 38% van de bedrijven die samenwerkt met startups, doet dit ook met startups die met AI werken. Alleen in Luxemburg (37%) gebeurt dit minder. En dat terwijl kunstmatige intelligentie wel wordt gezien als een belangrijk speerpunt in de ontwikkeling van de digitale economie. De Europese Unie kondigde onlangs nog een investering van €200 miljard aan voor het ontwikkelen van AI-infrastructuur. Ook in Nederland wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van AI, bijvoorbeeld via het publiek-private samenwerkingsverband van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC).

Het onderzoek van Sopra Steria werd gehouden in twaalf Europese landen. Aan het onderzoek deden 1.021 bedrijven mee, en 622 startups. In heel Europa geeft 57% van de respondenten aan dat ze de afgelopen twee jaar met een op AI georiënteerde startup hebben samengewerkt. Van deze bedrijven gaf 62% aan dat het ging om generatieve AI - AI die tekst of beeldmateriaal kan aanmaken.

Het grootste obstakel bij succesvolle samenwerking tussen bedrijven en startups lijkt te zitten in de hoek van cultuurverschillen. Bedrijven die een op dit soort innovatieve samenwerking gerichte afdeling hebben melden een slagingspercentage van 73% bij het samenwerken met startups, tegen 49% van bedrijven die zo'n afdeling niet hebben. Ook bedrijven die een externe bemiddelaar inhuren melden een hoger slagingspercentage.

Bedrijven die dit soort samenwerking via het middenmanagement laten doen, iets waar Nederland onder de gepeilde landen tweede in is, hebben vaak te maken met stroeve besluitvorming. Onder de gepeilde startups werden een gebrek aan focus van het management (36%) en een verschil in cultuur tussen de startups en de samenwerkende bedrijven (33%) genoemd als belangrijkste barrières in de samenwerking.

Hoewel Nederland voorop loopt in zowel bedrijven die al met startups samenwerken als in bedrijven die dit in de toekomst van plan zijn, blijft de samenwerking met op AI gerichte startups achterlopen. Binnen Europa geeft 63% van de bedrijven aan dat ze in de komende twee jaar van plan zijn om met op AI gerichte startups samen te werken. Nederland dreigt hierin dus achterop te raken.