Nederland doet al jaren mee in de wereldtop op het gebied van digitale infrastructuur, digitale geletterdheid en digitalisering van de economie. Om deze toppositie optimaal te benutten, en ook in de toekomst nog te verzekeren, heeft het kabinet een aantal pijlers voor beleid, waaronder de Strategie Digitale Economie en de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS). Daarnaast werd afgelopen vrijdag ook de Nederlandse Digitaliseringsstrategie gelanceerd.
Doel van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) is het prioriteren van de onderwerpen waar de noodzaak het hoogst is, en de impact het grootst. Het gaat hierbij om een verticale aanpak langs verschillende bestuurslagen: Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen en publieke dienstverleners. Dit met oog voor publieke waarden en rechtsbescherming. Uiteindelijk moet de NDS bijdragen aan uniform beleid ten opzichte van en gebruik van digitale middelen. Dit moet zowel de digitale weerbaarheid van overheidsinstanties versterken als de dienstverlening ten opzichte van burger en bedrijfsleven verbeteren.
Om deze doelen te bereiken zijn in de NDS zes prioriteiten vastgelegd:
1. Cloud: Verschillende overheden maken momenteel gebruik van verschillende clouddiensten. Het is de bedoeling dat het in de toekomst één aanbieder van clouddiensten wordt, en dat deze ook soeverein is. Op deze manier wordt de overheid minder afhankelijk van een klein aantal externe leveranciers.
2. Data: De NDS zet in op verantwoord gebruik van data om burgers en ondernemers te helpen en maatschappelijke problemen op te lossen. De overheid moet op het juiste moment over de juiste gegevens beschikken om sneller betere besluiten te kunnen nemen. Gegevens moeten beter vindbaar, bruikbaar en uitwisselbaar worden.
3. Artificiële intelligentie (AI): De overheid ziet AI als een systeemtechnologie die een blijvende transformerende rol zal spelen. De NDS benadrukt het belang van de verantwoorde inzet van AI en algoritmes, zodat transparantie, veiligheid en democratische controle geregeld zijn en we ook in een krappe arbeidsmarkt onze dienstverlening op niveau kunnen houden.
4. Het centraal stellen van burgers en ondernemers in (digitale) dienstverlening: Mede aansluitend bij prioriteit 2 wil de NDS dat burgers en ondernemers meer door één overheid bediend worden. Het einddoel is dat mensen makkelijk in- en toegang hebben tot overheidsbrede (digitale) dienstverlening en dat ze goed worden geholpen en ondersteund, waar wenselijk proactief.
5. Versterken digitale weerbaarheid en autonomie van de overheid: Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. Dat brengt ook risico's met zich mee. De NDS zet daarom in op een overheidsbrede aanpak met als doel het versterken van de stabiliteit van de overheid en de digitale weerbaarheid.
6. Digitaal vakmanschap en een moderne werkomgeving: Om de doelen uit de NDS beter te bewerkstelligen is er een noodzaak tot permanente ontwikkeling van digitaliseringskennis en -kunde van ambtenaren. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid haar ambtenaren optimaal digitaal ondersteunt, zodat zij productiever kunnen werken.
Om deze zes prioriteiten te bewerkstelligen zijn een aantal praktische stappen aangekondigd. Het gaat onder andere om het opstellen van een gezamenlijke investeringsagenda, een bestuurlijk overlegplatform (de Thorbecketafel) waarin verschillende overheden gelijkwaardig worden vertegenwoordigd, een NDS-raad waarin naast digitale experts binnen de overheden ook externe experts aanschuiven, en een NDS-uitvoeringsprogramma waarbij realisatie en uitvoerbaarheid voorop staat en samengewerkt wordt aan het uitvoeren van de projecten. Details hierover vindt u in de officiële publicatie.