LAB42 opent de deuren

Talentontwikkeling op het gebied van AI en digitale innovatie. Dat is het doel van LAB42, de nieuwe onderzoekshub van de Universiteit van Amsterdam (UVA). Met een investering van één miljard euro over tien jaar moet LAB42 toptalent aantrekken.

Voorgevel LAB42
Beeld: ©LAB42

Het LAB42 project heeft verschillende doelstellingen. Zo is de hoop dat het AI-onderzoek van het lab bijdraagt aan het verkleinen van de kansongelijkheid in de samenleving. Ook moet het lab bijdragen aan de groeiende vraag naar gespecialiseerd ICT-personeel.

De onderzoekshub vormt een samenwerking tussen onderwijs, overheid en de private sector. Een deel van de onderzoeksruimtes zal beschikbaar zijn voor huur. De ambitie is om studenten, onderzoekers en ondernemers die zich bezighouden met ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van AI.

Om het gebouw toekomstbestendig te maken, is ook ingezet op energieneutrale bouw. Dit betekent in praktische zin dat het gebouw net zo veel energie produceert als dat het nodig heeft. Om dit te bewerkstelligen is ongeveer 1800 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Daarnaast zijn ook zonnecellen in de dakramen verwerkt. Ook kan het dak regenwater opvallen, en is voor de temperatuurbeheersing een WKO-systeem (Warmte en Koude opslag) aangebracht.