Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek investeert miljoenen in AI

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert de komende tien jaar €25 miljoen in het ROBUST programma van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Met dit geld moet fundamenteel onderzoek naar artificiële intelligentie (AI) gefinancierd worden.

Voorgevel LAB42
Beeld: ©LAB42

Het doel van het ROBUST programma is de ontwikkeling van betrouwbare en uitlegbare AI-technologie voor maatschappelijk relevante vraagstukken, in de zorg, logistiek, media, voeding, en energie. ROBUST verenigt 17 kennisinstellingen, 19 meefinancierende industriële partners en 15 maatschappelijke organisaties vanuit heel Nederland. Maarten de Rijke, Universiteitshoogleraar Artificial Intelligence and Information Retrieval aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is programmaleider van ROBUST.

De extra investering van €25 miljoen is tot stand gekomen door een NWA-call op initiatief van de Nederlandse AI Coalitie, met het doel om de werking van AI betrouwbaar en inzichtelijk te maken. Het ROBUST-programma heeft een budget van ruim €87 miljoen. Naast de NWO-bijdrage geeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat met €7,5 miljoen een belangrijke bijdrage.

170 promovendi

Naast het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het openen van 17 nieuwe AI-labs, is ook het aantrekken van nieuw talent een belangrijke doelstelling. Het is de hoop dat met de investeringen de komende vijf jaar plaats kan worden gecreëerd voor 85 promovendi, met nog eens 85 in de vijf jaar daarna.

De UvA maakt deel uit van de coalitie Amsterdam AI, technology for people. Een uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdamse kennisinstellingen, onderzoeks-en medische centra, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Economic Board.Deze Amsterdamse coalitie richt zich op de ontwikkeling en toepassing van verantwoorde AI door de kracht van AI te combineren met een mensgerichte aanpak. Vorig jaar werd als onderdeel van deze coalitie LAB42 geopend.