Digital Trust Center helpt ondernemers met Basisscan Cyberweerbaarheid

Het Digital Trust Center (DTC) lanceert vandaag haar Basisscan Cyberweerbaarheid. Hiermee kunnen ondernemers zelf op een laagdrempelige manier in korte tijd hun digitale veiligheid doorlichten en verbeteren. Dit is hard nodig, 1 op de 5 bedrijven heeft jaarlijks te maken met een cyberincident dat leidt tot bijvoorbeeld diefstal van data zoals klantgegevens of zelfs financiële schade.

Basisscan Cyberweerbaarheid

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Voor het benutten van alle economische kansen is het noodzakelijk dat ondernemers hun cyberveiligheid op orde hebben en hun klanten hierin vertrouwen hebben: zonder veiligheid is online ondernemen niet mogelijk. De Basisscan Cyberweerbaarheid is een goede en snelle ondersteuning, zeker voor kleinere bedrijven, om een beeld te krijgen van hun digitale veiligheid en biedt advies hoe deze te verbeteren.”

In 5 minuten digitale veiligheid doorlichten

De Basisscan Cyberweerbaarheid is vandaag gelanceerd tijdens het jaarcongres van ECP Platform voor de Informatiesamenleving. De scan is een praktisch hulpmiddel waarmee ondernemers in zo’n 5 minuten de digitale veiligheid van hun bedrijf kunnen doorlichten.

Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het gebruik van een wachtwoordmanager en het maken van back-ups, krijgt de gebruiker een rapport met praktische tips om de digitale weerbaarheid zelfstandig te verbeteren. De stellingen zijn gerelateerd aan de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen:

  1. inventariseer kwetsbaarheden
  2. kies veilige instellingen
  3. voer updates uit
  4. beperk toegang
  5. voorkom virussen en andere malware

DTC ondersteunt veilig digitaal ondernemen

Het Digital Trust Center is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen. Naast de Basisscan Cyberweerbaarheid biedt het DTC andere praktische producten en informatie via haar website digitaltrustcenter.nl. Om een brede groep van ondernemers te bereiken, stimuleert het DTC daarnaast regionale en/of sectorspecifieke samenwerkingsverbanden, onder ander door middel van een jaarlijkse subsidieronde.

De Basisscan Cyberweerbaarheid is te vinden op digitaltrustcenter.nl/basisscan.

Video Basisscan Cyberweerbaarheid

Basisscan Cyberweerbaarheid

Als ondernemer wil je graag... ja... ondernemen. Maar denk je ook wel eens aan de digitale veiligheid van je bedrijf? Maak je bijvoorbeeld wel eens een kopie van je bedrijfsgegevens? Gebruik je een wachtwoordmanager? En voer je regelmatig updates uit op je apparatuur?

Het kan lastig zijn om in schatten hoe weerbaar je bent tegen cyberdreigingen. Het Digital Trust Center heeft daarom iets handigs voor je ontwikkeld: de Basisscan Cyberweerbaarheid. Dat is een online vragenlijst, gebaseerd op de vijf principes van veilig digitaal ondernemen. Invullen duurt ongeveer vijf minuten en na afloop ontvang je tips en advies waar je zélf mee aan de slag kunt. Handig toch?

Ga naar www.digitaltrustcenter.nl/basisscan en test of jij de basis op orde hebt!

Het Digital Trust Center helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen.