Noorden Digitaal Talent Award voor onderzoek naar ‘kunstmatige kunst’ en ‘veilige apparaten’

Leonardo Arriagada en Joris Mellens hebben de prijzen van de Noorden Digitaal Talent Award gewonnen. Leonardo in de categorie ‘Beste Ontdekking’ en Joris in de categorie ‘Beste Oplossing’. Leonardo kreeg daarnaast ook de meeste stemmen voor de publieksprijs: 789 van de 1825 uitgebrachte stemmen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte dit woensdag 10 februari 2021 bekend op de laatste dag van de landelijke Conferentie Nederland Digitaal.

Uitreiking Talent Award Keijzer

Leonardo Arriagada (PhD Master of Arts University of Groningen, University of Chile) won met zijn onderzoek naar de waarde van kunst die door computers is gemaakt: vinden we die minder mooi, net zo mooi of mooier dan ‘mensenkunst’? Hij ontdekte dat we ‘kunstmatige kunst’ wél mooi vinden en dat computers dus niet alleen intelligent, maar ook creatief kunnen zijn.

Joris Mellens (student Network & Security Engineering Hanze University of Applied Sciences) deed aan de prijsvraag mee met een gebruiksvriendelijke, geautomatiseerde beveiliging van slimme apparaten voor de consument. Een beschermende laag over de apparaten heen zorgt ervoor dat alleen de eigenaar toegang heeft tot deze apparaten.

Inspirerende inzendingen

De jury was onder de indruk van alle inzendingen. Vooral de diversiteit van de inzendingen viel op. Uit het hele Noorden, zowel vrouwelijke als mannelijke kandidaten en van allerlei soorten opleidingen. Om tot een beslissing te komen keek de jury naar de potentiële impact van de ontdekking of oplossing, of de kandidaat een brede blik op het onderwerp had en of de ontdekking of oplossing inspirerend was. 

De jury vond de inzending van Leonardo Arriagada zeer inspirerend omdat deze je laat nadenken over de rol van mensen in relatie tot kunstmatige intelligentie. Zijn ontdekking kan leiden tot meer begrip voor ‘kunstmatige kunst’.

Ook van de inzending van Joris Mellens was de jury onder de indruk. Onder andere omdat hij hiermee een gebruiksvriendelijke technische oplossing biedt voor een maatschappelijk zeer relevant probleem: hoe geef je consumenten eenvoudige middelen om hun thuisnetwerk goed te beveiligen. Vooral nu daar allerlei slimme apparaten op zijn aangesloten.

Een podium bieden

De winnaars van de Noorden Digitaal Talent Award ontvangen per categorie een bokaal en check van 500 euro. Alle finalisten ontvangen een certificaat. Maar wat nog veel belangrijker is: Noorden Digitaal biedt een netwerk om de kandidaten verder op weg te helpen. 

Noorden Digitaal wil met de Talent Award studenten en leerlingen uit Groningen, Friesland en Drenthe een podium bieden om hun digitale ontdekkingen en oplossingen breed onder de aandacht te brengen. Bij de grote landelijke Conferentie Nederland Digitaal stonden de winnaars gelijk in de belangstelling. Tijdens deze jaarlijkse conferentie komen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties bij elkaar om te praten over opschaling van innovatie, ruimte voor talent en bescherming van publieke waarden en veiligheid.  

Presentaties

De presentaties van de zes finalisten zijn te zien op www.noordendigitaal.nl.